Logo Erfgooiers

Optreden Mendoza op 9 november 2019 tijdens reünie, 25 jaar Erfgooiers College Huizen

We schrijven 1976, wanneer het organiserend feestcomité van scholieren zichzelf de vraag stelt, of er bij het eerstvolgende schoolfeest – náást de diverse cabaretvoorstellingen – ook zoiets als een (school?-)band de feestavond zou kunnen afsluiten. Voor een aantal leerlingen is dit niet tegen dovemansoren gezegd. Henk-Jan Oudelaar, Bert Eijkenduijn, Eric van Huijssteeden (allen gitaar) en Ronald Putuhena (drums) hadden reeds eerder los/vast met elkaar gemusiceerd, maar besloten ditmaal de muzikale handschoen op te pakken en een échte muziekgroep te formeren.

Vanuit het Huizense verenigingsleven werden daar niet veel later de vier leeftijdsgenoten: Peter, Daddy, Michael (allen percussie) en Fred (bas) aan toegevoegd. Een schoolband is geboren en krijgt de naam “Mendoza”. Maar daarmee is de feestvreugde nog niet compleet. Want één jaar later besluit ook mede-leerling Ruben van Schalkwijk (toetsen) zich bij het muzikale gezelschap te voegen.

Qua muzikale voorkeur zaten de negen vrienden al snel op één lijn: Latin Rock! Met als grote voorbeelden: gitarist Carlos Santana en de – uit Huizen – afkomstige Molukse band Massada.

Aan de ongedwongen en onvergetelijke schoolperiode kwam een einde, maar het schoolbandje van weleer bleef uiteindelijk – in nagenoeg dezelfde bezetting – voor ongeveer 5 jaar bij elkaar en speelde in die periode met enige regelmaat kris/kras door Nederland. Hierna volgde de weg naar volwassenheid en ging een ieder uiteindelijk zijn eigen weg.

…..Tot november 2017…..

In dat jaar werden alle (oud-)bandleden verrast door een telefoontje van Bert Eijkenduijn. Zijn vraag concreet: “Zeg luister eens, de band komt weer bij elkaar. Voor een reünie-optreden. Zin om mee tedoen?” Daarop reageerde iedereen met een volmondig “ja”. En zo het gebeuren dat de originele bezetting uit ’76 ergens op een Brabantse novemberavond in 2018 (± 35 jaar ná het laatste gezamenlijke optreden) weer voor het eerst gezamenlijk op de planken stond.

Maar zoals met alles in het leven, niets blijft zoals het was. Kort na het memorabele optreden besloot bassist van het eerste uur Fred dat dit, wat hem betrof, een éénmalig samenzijn was. Een keuze die door de overige leden van Mendoza werd gerespecteerd. Daarnaast moeten wij jullie – met groot verdriet in ons hart – melden dat toetsenist Ruben van Schalkwijk helaas niet langer in ons midden is…..

Echter; het reünie-optreden van 2018 maakte bij vrienden én bekenden zóveel (positieve) reactie’s los, dat de resterende bandleden – na rijp beraad – besloten dóór te gaan mét musiceren. Met gepaste trots kunnen we dan ook melding maken van het feit dat wij Edwin (bas) en oud-leerling Sem de Ruijter (toetsen) bereid hebben gevonden ons vanaf nu te komen versterken.

Dit alles gezegd hebbende; kijken wij dan ook reikhalzend uit, samen met jullie op 9 november aanstaande een feestje te mogen bouwen. Op exact dezelfde plek, waar voor een groep vrienden – 43 jaar geleden – een groot muzikaal avontuur begon. Tot dan!