Logo Erfgooiers

We hebben in 2021-2023 dus weer een bijzonder internationaal project: “Integration and European Values in traditional sports.” Dit is zo’n een geweldige ervaring geweest, dat wij onze school opgegeven hebben voor een nieuw project van twee jaar, “Integration and European Values in traditional sports.”

Veel scholen proberen in aanmerking te komen voor een project bij Erasmus +, en het is zeker heel moeilijk om twee keer achter elkaar gekozen te worden! Misschien hebben we geluk omdat er weinig sportprogramma’s zijn, maar in ieder geval is het Erfgooiers College weer uitgekozen.

Wat is het Erasmus+ precies?
Erasmus+ is het subsidieprogramma van de Europese Unie voor onderwijs, training, jeugd en sport. Dit unieke project is voor onze leerlingen een ‘once in a lifetime’-kans om ervaringen op te doen met leeftijdgenoten uit Frankrijk en Ierland. Dit project bevordert de integratie van alle studenten, ongeacht geslacht, sociale achtergrond en taal, cultuur en gewoontes.

Erasmus+ richt zich op sportactiviteiten. Gedurende een jaar gaan we elkaars cultuur en gewoontes ontdekken en bestuderen. Zijn onze lichamelijke opvoedingsactiviteiten precies hetzelfde in Europa? Dit onderzoeken we op onze eigen manier.

Erasmus+ richt zich op alle onderwijssectoren en de jeugd- en jongerensector. Bij dit project “Sports for one goal: the inclusion of all students” zijn drie scholen betrokken, te weten het Erfgooiers College in Huizen, Groupe Epid/Vauban in Dunkerque (Frankrijk) en Seamount College in Galway (Ierland).

Wat doen leerlingen?
Een groep van 20 leerlingen uit 3 mavo, 4 havo, 4 vwo en 5 vwo van onze school gaat 5 dagen op bezoek naar Frankrijk én 5 dagen op bezoek naar Ierland. Samen gaan we sporten, het onderwijs bekijken, het lokale eten ontdekken en van de schoonheid van de natuur en het land genieten. Uiteraard bezoeken we ook musea, theaters en/of sportevenementen. Tot slot komen de Ierse en Franse leerlingen ook nog 5 dagen naar Nederland en verzorgen wij het programma voor hen.

Hieronder kunt u een radio-interview over Erasmus terugluisteren: