Logo Erfgooiers

maart 2020

De bouw van het Erfgooiers College loopt ook tijdens de Corona crisis door. Er zijn maatregelen genomen om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken. Gelukkig kan er nog wel doorgewerkt worden. Bij de foto’s kun je de vordering bijhouden. Het dak is geplaatst en dicht. Daardoor kan er worden gestart met het plaatsen van de ramen. Iedere paar weken wordt op een verdieping de ramen geplaatst en wordt de steiger vervolgens voor die verdieping afgebroken. Zo zie je het gebouw steeds zichtbaarder worden.

In het gebouw zijn de steunbalken in de aula verwijderd waardoor de ruimte steeds meer zichtbaar wordt. Op de derde verdieping is gestart met het binnenwerk. Als eerste wordt de vloerverwarming gelegd. Daarna wordt de dekvloer gestort en zal gestart worden met het maken van de binnenmuren.

De zonnepanelen die op het dak moeten worden geplaatst zijn nog niet beschikbaar omdat op dit moment de levering vanuit China natuurlijk vertraging oploopt. Voor het overige loopt alles volgens het spoorboekje van de bouwonderneming.

Het nieuwe Erfgooiers College

Het nieuwe Erfgooiers College komt eraan! Het bestaande gebouw is al ruim ‘’over de datum’’. Het grootste gedeelte van het Erfgooiers College is in 1981 gebouw als een intentioneel tijdelijke huisvesting voor de duur van maximaal 30 jaar. 

De nieuwe, energieneutrale school krijgt een L-vorm – met de entree in de ‘’oksel’’ en richt zich op het schoolplein het Gooierserf.

Het ontwerpteam bestaat uit Jaap Augustijn, ZEEP, M3V adviespartners en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos. Zij werken aan de indeling, de vorm en omvang van de ruimten. 

De begane grond is met name bedoeld voor ‘’ontmoeten’’, in de grote lichte aula met een tribunetrap naar de eerste verdieping waar zich onder meer de docentenkamer bevindt. Op de verdiepingen zijn ruimten van allerlei groottes en met diverse functies bedacht, lokalen, studio’s, studiepleinen, ‘’duo-werkplekken’’ (voor bv een mentor en een leerling) op de gangen.

De lokalen worden iets groter, maar ook minder vierkant, waardoor de achterste leerling wat dichterbij de docent komt te zitten. 

Het proces 

Inmiddels de sloop begonnen en is het ontwikkelteam de laatste hand aan het leggen aan de indeling van het schoolgebouw. Hierbij worden wensen en behoeftes van toekomstige gebruikers meegenomen. 

Voor en door leerlingen

Leerlingen krijgen door middel van interactieve processen de mogelijkheid om bepaalde onderdelen zelf vorm te geven en creatieve onderwijsprojecten op te zetten rondom het thema ”bouw”.

Zo kan ”theorie” in de praktijk worden gebracht door leerlingen. Circulariteit in de vorm van hergebruik en recycling, duurzaamheid in de vorm van gasloos en energiebesparing, automatisering door het toepassen van 3-d technieken zijn voorbeelden van thema’s die bij de nieuwbouw zichtbaar worden.

Planning

Inmiddels is de sloop begonnen. Het oude gedeelte van de aula wordt afgebroken net als een deel van het hoofdgebouw. In oktober 2019 kan dan op het ‘’achterste’’ deel van schoolterrein, dat grenst aan het sportveld, de bouw van start gaan.

Lithos uit Amersfoort neemt de bouw voor haar rekening. Alle leerlingen blijven gedurende het bouwproces onderwijs krijgen op de huidige locatie. Hierbij worden bouwstromen gescheiden van leerlingenstromen om overlast te minimaliseren. Zo komt er een aparte bouwinrit, een doorsteek vanaf de Huizermaatweg. Het schoolverkeer en het bouwverkeer zijn op deze manier gescheiden, zodat er zo weinig mogelijk overlast en maximale veiligheid is. Tijdens de eindexamens en de herexamens hebben alle werkzaamheden stilgelegen. 

Het nieuwe Erfgooiers College kunnen we naar verwachting in het eerste kwartaal 2021 in gebruik nemen.