Logo Erfgooiers

Excursie naar CERN

Nieuws |

Van woensdag 28/2 t/m zaterdag 2/3 waren 4 leerlingen uit 6 vwo met natuurkunde in hun pakket (samen met zo’n 40 leerlingen van andere scholen) op excursie naar CERN, het grote onderzoeks- en versneller-instituut bij Genève.

In CERN werden we rondgeleid langs de versnellers en andere onderzoeksapparatuur en werden ontvangen door onderzoeksgroepen. We kregen daarbij uitleg over de apparatuur en over een aantal verschillende onderzoeken.

Er worden protonen (kernen van waterstofatomen) versneld, we waren ook bij het allereerste begin: de gasfles waar waterstofgas inzit die in zeer kleine porties de apparatuur ingaat (zie foto “Begin van de versneller”). 

Als de deeltjes in de opstelling komen, dan worden ze versneld (de blauwe rechte stukken in de foto “Stukje versneller”) en ze worden de bocht om gestuurd (de gebogen oranje stukken in dezelfde foto).

De magneetvelden zijn zo sterk dat je zelfs achter de betonlagen (die voornamelijk dienen om de straling tegen te houden) een rijtje paperclips ziet afbuigen (zie foto).

Overigens stond de meeste apparatuur uit i.v.m. onderhoud, dus er was geen straling om voor op te passen. Als de apparatuur in werking is, mag je er ook niet bij in de buurt komen.

Dat niet alles perse high tech moet zijn zie je aan de foto waar een gewone aluminium pan gebruikt wordt om deeltjes op te schieten. Die zit dan weer wel aan perfect passend gemaakte andere apparaten 😉

Vrijdagmiddag waren we vrij en konden we zien dat Genève ook zijn mooie plekjes heeft (fontein in de avond).

Leuk om te delen?
terug naar nieuws