Logo Erfgooiers

Brandweeroefening en BHV ontruiming

Nieuws |

Vrijdagavond 5 mei was er ondanks de vakantie en dat het avond was, behoorlijk wat reuring op ons terrein. De brandweer van Huizen hield een oefening voor de vrijwillige brandweerlieden van Huizen. Dit wisten zij niet en kwam dan ook als een verrassing. Om het allemaal echt te laten lijken waren er van het Erfgooiers BHV-ers aanwezig, die ‘gewoon’ aan het werk waren. Zij wisten wel dat er een brandoefening was, maar wisten niet wanneer het brandalarm afging, waar de brand was en hoeveel ‘leerlingen’ in het gebouw waren. Ze moesten ook daadwerkelijk het pand ontruimen. De leerlingen in de school waren vanavond de jeugd van brandweer Huizen.

De situatie die de brandweer bedacht had was als volgt: Tijdens een examenstunt van wat examenleerlingen slaat de bliksem in de zonnepanelen. Hierdoor slaat het vuur over naar een lokaal op de 3e verdieping. In dat lokaal is door het raam 1 slachtoffer duidelijk zichtbaar voor de BHV-ers/brandweer. Daarnaast was er doorslag van de bliksem en kwam er ook rook uit de meterkast op de begane grond. In het hele pand waren ‘leerlingen’ verstopt die niet naar buiten wilden terwijl het brandalarm afgaat. Omdat de BHV-ers niet wisten waar en om hoeveel ‘leerlingen’ dit ging, was het voor hun ook een echte oefening. Nadat ze de brand (rook en vuur in een lokaal) hadden ontdekt en ook hadden doorgegeven dat er een slachtoffer was waar zij niet bij konden, hebben ze systematisch de school afgelopen en iedereen die ze tegenkwamen naar buiten gedirigeerd. De hoofd BHV-er was beneden en stond in contact met de alarmcentrale en zorgde er voor dat de ‘leerlingen’ ook daadwerkelijk het pand verlieten en wisten waar ze moesten verzamelen.

Nadat het hele schoolgebouw gecheckt was en er volgens de BHV-ers niemand meer in het pand was, behalve het slachtoffer, kwam juist de brandweer binnenlopen. Nadat informatie was uitgewisseld en zij wisten in welk lokaal de brand was, zijn zij in actie gekomen. Brandweerslangen werden uitgerold en aangesloten op de brandweerkranen buiten. Omdat de bliksem was ingeslagen op de zonnepanelen, was er ook een hoogwerker die op het dak kon kijken en blussen. De brandweerlieden hebben het slachtoffer uit het lokaal gehaald en aan de BHV-ers overgedragen die begonnen met reanimeren.

Tijdens alles liepen er verschillende observanten met verschillende groepen (ook met de BHV-ers) mee. Gelukkig waren er alleen kleine puntjes om te verbeteren en het was dan ook een zeer geslaagde oefening.
Het was bijzonder om dit van dichtbij mee te maken en voor de brandweer fijn om te kunnen oefenen in een groot gebouw, wat zij nog niet kennen.
En fijn om te weten, het slachtoffer is helemaal oké :).

In het volgende filmpje een kleine impressie hoe de oefening eruit zag (noot: wel het lokaal met vuur en slachtoffer, maar nog geen rook)

Leuk om te delen?
terug naar nieuws