Logo Erfgooiers

6vwo leerlingen in Leiden aan de slag met Quantum Fysica

Nieuws |

Dinsdag 14 februari zijn de leerlingen van 6 vwo die natuurkunde in hun pakket hebben naar de Universiteit van Leiden geweest om daar de Quantum Fysica (nog beter en ook experimenteel) onder de knie te krijgen. Ze hebben daar het “Quantum Rules” practicum uitgevoerd. Dat zijn een stuk of 12/13 verschillende proeven waarmee de quantum-verschijnselen inzichtelijk gemaakt worden.

De Quantum Fysica is erg belangrijk voor de moderne maatschappij. Denk aan computerchips, LED-lampen en de “Atomic Force Microscope”, waarmee zelfs individuele atomen zichtbaar kunnen zijn. De verschijnselen zijn regelmatig wat buiten de “dagelijks-leven-ervaringen” en daardoor wat minder voorstelbaar. Bovendien zijn de verschijnselen vaak erg subtiel en vergen daardoor behoorlijk nauwkeurige (en dus vrij dure) apparatuur.

De Universiteit Leiden heeft een gedeelte van het practicum voor eerstejaars natuurkunde studenten geschikt gemaakt voor 6 vwo leerlingen. In de ochtend worden de experimenten gedaan, in de middag wordt een samenwerkingsspel gedaan waarbij de uitkomsten van de experimenten gedeeld moeten worden (en zo iedereen iets van elk experiment mee krijgt).  Dat laatste onderdeel is opzettelijk ingebracht, omdat in de vervolgopleiding van de 6 vwo leerlingen naast individuele tentamens ook erg veel samenwerkingsopdrachten gedaan moeten worden. De leerlingen zijn enthousiast met de experimenten en zelfs fanatiek bij het spel bezig geweest en hebben er, naar eigen zeggen, flink wat van opgestoken. Bovendien was het ook een gezellig uitje!

Leuk om te delen?
terug naar nieuws