Logo Erfgooiers

Santiago reis

Nieuws |

Santiago de Compostella

In mei 2016 liepen mevrouw Terhorst en mevrouw Brands voor het eerst met acht leerlingen 150 km door Frankrijk. Zaterdag vertrekken we alweer voor de vierde keer en hier in het kort het verhaal achter ons ‘Santiago-project’.

Door Frankrijk lopen vier zogenaamde hoofdroutes naar Santiago de Compostella. Het idee was (en is) om met leerlingen van het Erfgooiers College in de vorm van een estafette de Via Podiensis (een van die vier hoofdroutes) in Frankrijk en vervolgens de Camino Frances in Spanje te lopen, bij elkaar ruim 1500 km. We starten elke keer bij de plaats waar we het jaar ervoor zijn opgehouden. Zo hebben we in mei 2016, mei 2017 en september 2018 ongeveer 450 km van de 750 km lange route door Frankrijk afgelegd. Omdat het een zeer intensieve werkweek betreft, zowel qua voorbereiding als qua uitvoering, besloten we na de derde etappe een jaartje rust te nemen, niet wetende dat we vanwege corona in 2020 niet zouden kunnen gaan. Het ziet er nu echter naar uit dat we met de acht leerlingen die zich twee jaar geleden al aanmeld- den voor de tocht, nu dan toch echt gaan lopen.

We vertrekken zaterdag per trein naar Moissac en eindigen een week later in het gehucht Lanne-Soubiran. Dat laatste plaatsje ligt ongeveer ter hoogte van Toulouse, maar een stuk westelijker. We lopen per dag tussen de 20 en 30 km, dat wil zeggen, dat lopen we volgens de officiële route. De ervaring is echter dat we daar dagelijks nog minstens 5 km bij op kunnen tellen vanwege alle stadjes die we bekijken en extra meters die we op zo’n wandeldag maken. We overnachten in pelgrimsherbergen en soms in een klooster. Meestal liggen we met zijn allen op een slaapzaal en onze bagage dragen we mee op onze rug. Kortom, het wordt een sportieve en intensieve week.

We zullen elke dag een update posten op ons blog, waarvoor je je ook aan kunt melden, zodat je automatisch een bericht- je in je mailbox krijgt als er weer een nieuwe post is. De foto’s en verslagen van de eerdere etappes zijn er ook nog te vinden.

Groeten van mevrouw Terhorst en mevrouw Brands

Leuk om te delen?
terug naar nieuws