Logo Erfgooiers

Zonsverduistering

Nieuws |

Donderdag 10 juni: (gedeeltelijke) zonsverduistering te zien!!

Waarschuwing:
Kijk niet zonder bescherming naar de zon, ook niet als die gedeeltelijk verduisterd is!!
De enige goede bescherming zijn de “eclipsbrilletjes”. Sommige opticiens hebben die (nog?).
Zie: http://www.zonsverduistering.nl/waarnemen.html
Er zijn verhalen dat je ook een cd kunt gebruiken, maar die laten teveel warmte door.
Zeker als je denkt dat je door het gaatje van de cd moet kijken………
(Voor de zekerheid: dat is dus zeker niet de bedoeling!!)
zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=R9cMXCemoJI

Wat gebeurt er?
De maan draait om de aarde en komt soms precies tussen de aarde en de zon te staan. De maan is veel kleiner, maar ook veel dichterbij. Hierdoor lijkt de maan vanaf de aarde precies even groot al de zon en kan de zon soms bedekken: een zonsverduistering.
Soms zit de maan net iets te hoog of te laag of is onze positie op de aarde zodanig dat de maan de zon gedeeltelijk lijkt te bedekken. Dan zie je dus een gedeeltelijke zonsverduistering.

Deze verduistering is om een andere reden nog bijzonder:
Soms staat de maan tijdens een verduistering iets verder van de aarde (de maanbaan is geen perfecte cirkel). Dan lijkt de maan dus iets kleiner en kan de zon net niet helemaal bedekken. Je krijgt dan een ringvormige verduistering. Dat is bij deze verduistering ook zo in Canada, Groenland en Siberië.

Wij zien vanaf 11.19 uur langzaam een kleine hap uit de bovenkant van de zon genomen worden. De maan (die je zelf dus niet ziet) schuift van rechts naar links voor de bovenkant van de zon langs.
De maximale bedekking is rond 12.23 uur. De zon is dan voor iets minder dan 1/5e gedeelte bedekt.Om 13.31 uur schuift het laatste stukje van de maan weer voor de zon weg en is de verduistering voorbij.

Bij een vorige gedeeltelijke verduistering (2015) zijn er door enkele docenten en leerlingen metingen gedaan. Duidelijk te merken waren:
-een afname van de windsnelheid
-een daling van de temperatuur
-een heel kleine afname van de luchtdruk.

Voor meer info, zie: https://allesoversterrenkunde.nl/!/actueel/artikelen/_detail/gli/10-juni-gedeeltelijke-zonsverduistering/

Leuk om te delen?
terug naar nieuws