Logo Erfgooiers

Voorbeeld van thuisonderwijs EC in NH Nieuws

Hieronder wat delen uit het interview voor NH Nieuws (lees het volledige artikel op: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/265906/onderzoek-nh-nieuws-panel-80-procent-spreekt-niet-meer-af-met-vrienden).

We zitten met z’n allen al zes weken in isolatie. Dat betekent dat veel mensen  minder sociale contacten hebben, zo blijkt uit het onderzoek onder 1585 leden van het NH Nieuws-panel. Negen op de tien deelnemers zegt sindsdien niet of minder af te spreken. “Solo is het nieuw sociaal in deze samenleving”, zegt deelnemer Ruben Woudsma.

Tegelijkertijd ontstaan er ook een hoop initiatieven om de eenzaamheid te voorkomen, contacten te onderhouden en mensen te helpen.  Bijna vier op de tien deelnemers aan het onderzoek zegt vaker mensen te bellen om eenzaamheid te voorkomen. Ruim een kwart haalt boodschappen voor anderen en vijftien procent helpt bij huishoudelijke klussen.

Huizer Ruben Woudsma is ook zo iemand. Ruben gaat normaal één keer per week op bezoek bij zijn 92-jarige beppe (oma). Zij zit in een verzorgingstehuis en dus is langsgaan er niet meer bij. “Zij voelt zich echt opgesloten.” Om toch contact te houden gebruikt Ruben en z’n oma nu Whatsapp en Facetime. “Ze is vrij modern.”

Ook de andere gezinsleden doen van alles om eenzaamheid bij anderen te voorkomen. Zo heeft dochter Marit muffins gebakken voor haar oma (bekijk de vlog), die daartoe tot tranen toe geroerd was. De andere dochter, Naomi, bakte een taart voor een oudere buurtgenoot (bekijk haar vlog).

Met het hele gezin maken ze nu, terwijl het vakantie is, ook nog kaarten voor eenzame ouderen. “Wij zijn met z’n vieren. We hopen echt op deze manier mensen die eenzaam zijn een hart onder de riem te steken en het contact gaande te houden”, vertelt Ruben.

terug naar nieuws