Logo Erfgooiers

Studiereis Berlijn 2020 – een verslag

Dinsdag 25 februari jl. is een dag om niet snel te vergeten. Om 5 uur in de morgen vertrokken we reeds naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Met gelukkig als uitzondering de buschauffeur sliepen flink wat deelnemers de eerste uren bij.

Eenmaal in Berlijn brachten we een bezoek aan het Holocaust monument en de koepel op de Rijksdag. Na de nodige braadworsten en ander Duits voedsel gingen we naar het hostel terug voor de eerste nachtrust. Alhoewel… nachtrust?

De volgende morgen begonnen we bij een stuk van de Berlijnse muur. Om de naargeestigheid van zowel de muur als later het concentratiekamp Sachsenhausen te versterken, regende het en was het flink koud met een gure wind. De gids in Sachsenhausen nam ons in een enerverend verhaal mee in de gruwelijke gebeurtenissen die zich daar hadden afgespeeld.

’s Middags was het programma wat luchtiger met een bezoek aan museum des Terrors waar een fot expositie is van de Nazitijd bovenop de ruïnes van een voormalig martelhuis van de Duitse geheime dienst de Gestapo.

De laatste volle dag alweer begonnen we op het gigantische vliegveld Tempelhof. Dit was een groot naziproject dat vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend werd vanwege de blokkade van Berlijn door Stalin. Op dit vliegveld landde dagelijks vele vliegtuigen om de stad te voorzien. De deelnemers van de studiereis poseren voor een vliegtuig uit die tijd.

De werkweek is natuurlijk niet af als we niet naar de Stasigevangenis Hohenschönhausen zouden gaan. Hier probeerden de Russen en later de Oost-Duitsers de bevolking onder de duim te houden. Ook voormalige gevangen houden hier rondleidingen, de onze kwam uit Italië en was nog geen 30 jaar, vermoedelijk dus geen oud-gevangene.

De sfeer zat er de hele week goed in, niet alleen de leerlingen, maar ook de begeleiders hebben genoten van de reis. Het was een leerzame en gezellige reis. En was iedereen moe? De begeleiding sliep de volgende dag tot diep in de middag, maar diverse leerlingen hadden de avond van terugkomst gewoon nog een feestje…..

terug naar nieuws