Logo Erfgooiers

Verslag studiereis 3 mavo Zuid-Engeland en Londen

Maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober

Verslag:
Jan van Hal
Bart van Beek
Lianne Steigstra
Marloes Ruis
Pauline Bruijs
Wietse Siemerink
Ernst Waardenburg
En 55 heel lieve 3 mavo leerlingen

Op maandagmorgen vertrokken we op tijd richting Zuid-Engeland. Bij de grensovergang tussen Frankrijk en Engeland bleek al gauw dat we met een bijzondere groep leerlingen op pad waren. Keurig stil, goed luisterend naar instructies waren in no-time 55 leerlingen door de handmatige douane controle. Voor enkele leerlingen hun eerste reis naar het buitenland.

De overtocht ging onder ideale omstandigheden. Lekker zonnetje, lichte bries en heel weinig deining.

Bij aankomst in Rye moesten de leerlingen een opdracht maken met als thema toerisme in Rye. Er werd druk gezocht, gepuzzeld en foto’s gemaakt. Na de wat verlate incheck in hotel, gegeten en een pubquiz gehouden.

De volgende ochtend na een Full English Breakfast op pad voor een dag met uitdagingen. Vlotten bouwen, kanovaren in de stromende regen en harde wind. Maar ook hier weer. Alle leerlingen op het water en alle vlotten bleven drijven. Dit was de enige regenbui die we hebben gezien in Engeland. In de middag met de hele groep onder deskundige leiding mountainbiken. Iedereen kon deelnemen op zijn of haar niveau. De modder zat overal, in je haar tot in je schoenen maar je zag vooral veel lachende gezichten.

Vervolgens naar Hastings, een typisch Engelse badplaats waar leerlingen een interactieve speurtocht maakte. In Hastings met zijn allen heerlijke fish en chips gegeten want dat hoort er natuurlijk bij. Het avondprogramma was “Adventuregolf”, midgetgolfen op een verlichte baan met spectaculaire hindernissen en waterpartijen.

Woensdag weer een nieuwe dag. Prachtig weer! Bezoek “Royal Pavilion” in Brighton, het zomerpaleis van prins George van Wales met veel oosterse invloeden. Vooral de drakenkamer en de keuken vonden de leerlingen indrukwekkend. Brighton staat ook bekend om zijn pier. Ook hier weer een opdracht voor leerlingen om te onderzoeken hoe de pier veranderd is in de loop der tijd en welke effecten toerisme op aanbod en prijzen heeft van voorzieningen op de pier. In de namiddag volgde onder ideale weersomstandigheden de klifwandeling in Beachy Head. Daar moesten leerlingen het proces van de vorming van deze klifkusten ontrafelen. De zonsondergang was spectaculair! Helaas de laatste avond alweer in onze accommodatie. Bonte avond dus. Kampvuur. Muziek. Dansen. Allerlei lekkers. Maar vooral heel veel lol en dikke pret.

Donderdag, de dag waar ook veel leerlingen naar uit keken. Londen! De reis verliep voorspoedig en we arriveerde op tijd voor de bootexcursie. Met een rondvaartboot dwars door Londen heen. Zo konden alle leerlingen een goede indruk krijgen van de stad.

Het middagprogramma werd gesplitst op basis van je gekozen vakken(pakket). Leerlingen met LO2 gingen naar het Chelsea stadion en kregen daar een rondleiding. Er werden veel vragen gesteld en leerlingen vonden vooral opmerkelijk de verschillen in kleedkamers, tussen de gasten en de thuisspelende club. Maar ook de geschiedenis en toekomst van het stadion werd besproken. De leerlingen met geschiedenis in hun pakket gingen naar het Science museum.

In dit museum was van alles te zien over de  vroege ruimtevaart en de periode van de Koude Oorlog, de Spoetnik, Yoeri Gagarin, maar ook het Apollo 11 ruimte programma. Tevens was er te zien wat deze techniek uit de Koude Oorlog ons nu nog opleverede. Leerzame en verbazingwekkende interactieve objecten lieten leerlingen goed nadenken. De overige leerlingen gingen naar het Natural History Museum . Ze kregen twee opdrachten te doen om hun kennis te verbreden. De leerlingen konden naar eigen interesse en niveau kiezen uit; Explore and discover volcanoes and earthquakes,  Become a dinosaur detective or Unearth the treasure game (minerals, soils and rocks). Ook hier weer veel interactieve objecten.

Om half zes iedereen in de pizzahut onbeperkt heerlijke pizza’s eten. Maar waar bleef de LO2 groep? De metrolijn was gesloten van het stadion naar de pizzahut. Normaal een reis van 20 minuten met de metro werd nu 1 uur in de bus. Maar geen geklaag hoor, want 26 leerlingen zaten hoog in een Engelse stadsbus en reden langs alle dure hotels en winkels. Keken hun ogen uit. En na toch ook voor LO2 groep heerlijke pizza’s de sensatie van Londen.

De musical The Lion King. Ademloos, sprakeloos, magisch waren woorden die we hoorden van de leerlingen. Een zeer geslaagde avond!

Na de voorstelling direct terug de bus in en naar huis. Tja leuk maar bij de overtocht bleek als snel dat het flink waaide. De deining was hevig aan boord. Dus veel lieve kindjes en ook een docent hadden het zwaar. Gelukkig duurt de overtocht kort. En tijdens het ontbijt in de MacDonalds was iedereen wel weer opgeknapt.

Om 10.45 uur arriveerde we op school. In de stromende regen afscheid genomen van leerlingen, docenten en de buschauffeur. Iedereen weer veilig thuis en met prachtige ervaringen.

Een bijzonder fijne studiereis waar we de leerlingen goed hebben leren kennen. Waar er ook ruimte was voor de leerlingen om (samen) te werken op eigen niveau. Waar docenten de ruimte hadden om leerlingen die het even moeilijk hadden, op welke wijze dan ook, even individueel konden helpen zonder de voortgang van de groep te verstoren.

terug naar nieuws