Logo Erfgooiers

Malta studiereis 19/20

In september ging een groep van 33 leerlingen voor een studiereis naar Malta! Een klein eiland in de Middellandse Zee waar diverse sportieve, culturele en vakinhoudelijke activiteiten werden ondernomen.

Na de reisdag van maandag stonden op dinsdag t/m donderdag overdag duikactiviteiten op het programma. Op 2 verschillende niveaus waren leerlingen bezig met het volgen van een duikcursus. De eerste groep was de zogenaamde ‘Experience’ groep. Zij maakten kennis met duiken door onder professionele toezicht de basisprincipes van de duiksport te leren. De tweede groep volgde een gecertificeerde cursus en ging voor het Padi brevet. Hiervoor diende zowel thuis als ter plekke gestudeerd te worden en werden diverse duikvaardigheden aangeleerd.

Door de duikschool DiveShack werd zeer professioneel lesgegeven in het Engels. Er werden ter plekke toetsen gemaakt, er werden vaktermen (en gebaren) aangeleerd en de taalvaardigheid ging enorm vooruit. Tussen de duiksessies door was er tijd om de imposante kustlijn en kliffen van Malta te verkennen. Er werd gesnorkeld en gezwommen. De groep ging hiken in de omgeving en er werden natuurkundige experimenten gedaan.

Het avondprogramma werd ingevuld door o.a. een interactieve presentatie door leden van de Astronomical Society van Malta. De sterrenkijk-excursie vond plaats op het hoogste punt van het eiland waar via telescopen de sterrenhemel, de planeten Jupiter en Saturnus en onze eigen maan werden bewonderd. Ook is er een pub-quiz gehouden. In competitievorm moesten leerlingen vragen beantwoorden op het gebied van Muziek, Sport, Biologie, Economie, Godsdienst, Geschiedenis, etc, maar ook vragen over Malta en Duiken.

De laatste dag vonden in groepsverband vakinhoudelijke excursies plaats:

  • De groep leerlingen met Bedrijfseconomie bezocht de Nederlandse ambassade. Daar vond een gesprek plaats over het werk van de ambassade, economische kenmerken van Malta, maar ook over de vluchtelingencrisis. Daarnaast werd het Nederlandse bedrijf Aviation Cosmetics bezocht. In een enorme vliegtuighangar worden door hen vliegtuigen van luchtvaartmaatschappijen uit de hele wereld geverfd en in hun bedrijfskleuren gespoten. Over de aspecten van de internationale onderneming werd gesproken en er vond een rondleiding door het bedrijf plaats.
  • De BSM-groep uit 4h ging onder leiding van professionals langs de prachtige kust van Malta suppen: een vorm van surfen waar men op een surfboard staat en met een peddel vooruitkomt.
  • De leerlingen met exacte vakken in het pakket (biologie, scheikunde, natuurkunde) bezochten de Salina Salt pans. Hier wordt zeewater binnengelaten en in opeenvolgende bekkens laat men steeds meer water verdampen. Hierdoor stijgt de zoutconcentratie. Op dit moment worden vooral de vissen en bacteriën bestudeerd die aangepast zijn aan het leven in deze hoge zoutconcentraties. In vroeger tijden werd hier ook zout gewonnen door al het water te laten verdampen. Dat is men op kleine schaal ook weer gaan doen. Veel trekvogels komen hier uitrusten op hun trektocht van Noord-Europa naar het noorden van Afrika en terug. De enthousiaste rondleider motiveerde onze leerlingen om hun bijdrage aan een duurzame toekomst te willen gaan leveren. Verder werden ook de vroeg Christelijke catacomben (2e/3e eeuw na Christus) bezocht.

De volledige groep trof elkaar weer in Valletta. In deze prachtige historische stad maakten we onder andere een stadswandeling. Terug in het hotel vond de feestelijke afsluiting plaats met de uitreiking van alle duik-certificaten. En na een heel korte nacht gingen we zaterdagochtend heel vroeg na een schitterende week weer veilig terug naar Nederland!

Hieronder nog een impressie van de reis:

Onderzoek voor BSM en natuurkunde op Malta
terug naar nieuws