Logo Erfgooiers

Verslag studiereis La Palma

In april hebben wij, Sam Jurriaans, Jochem de Beijer en Timmo Brandt Corstius, deelgenomen aan de studiereis over sterrenkunde naar La Palma. De reis was een onvergetelijke ervaring en we hebben veel plezier hebben gehad en veel geleerd over sterrenkunde.

Hieronder onze bevindingen:

Sam Jurriaans
Laat ik beginnen met dat ik erg genoten heb van de reis. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en ik heb er leuke herinneringen aan over gehouden. Naast de gezelligheid was de reis ook zeker educatief, het sloot perfect aan op ons boek waar wij het net over de hoofdstukken hemelmechanica en astrofysica hadden. Hier heb ik dus ook veel profijt van gehad omdat theorie in het boek echt een stuk verschilt met zelf de telescopen bezoeken. Ik merkte aan mezelf dat ik hierdoor de stof ook leuker begon te vinden. Natuurlijk was ik er al in geïnteresseerd maar het is toch anders als je in je lesboek leest over een telescoop waar jij een paar weken geleden nog langs bent geweest. Ook was het bezoeken van de Nederlandse student op la Palma erg leuk. Dit is een van mijn leukste herinneringen aan La Palma, ik kreeg hier echt een goed idee hoe zo’n telescoop nou echt werkt en hoe het is om met hiermee te werken. Het heeft mijn gedachten achter de studie sterrenkunde op een positieve manier veranderd waardoor sterrenkunde hoog op mijn lijstje staat van mogelijke studiekeuzes. Het was een reis die ik nooit ga vergeten en waar ik erg blij mee ben dat ik het heb mogen meemaken.

Jochem de Beijer
De studiereis naar La Palma kwam op een perfect moment voor ons, tijdens de natuurkundelessen waren wij namelijk bezig met de hoofdstukken hemelmechanica en astrofysica.

Ik was al jaren geïnteresseerd in het heelal en ruimtevaart, ik las er als kleine jongen al boeken over. Toen zich de kans voordeed om op studiereis te gaan om telescopen te gaan bekijken, was ik direct verkocht. De reis was een onvergetelijke ervaring, de groep was gezellig en ik heb ook veel dingen geleerd. De reis maakte het onderwerp uit het natuurkunde boek veel toegankelijker, het is namelijk een stuk leuker en leerzamer om de telescopen in werkelijkheid te zien in plaats van een plaatje in het boek.

Het leukste van de reis vond ik de avond die we hebben mogen doorbrengen bij een telescoop. De prachtige zonsondergang en het doen van waarnemingen. Gedurende de waarnemingen kregen wij van een Nederlandse student uitleg over wat ze wouden onderzoeken.

Al met al heeft deze reis mij nog enthousiaster gemaakt over sterrenkunde.

Timmo Brandt Corstius
De reis was erg leuk, en met leuk bedoel ik dan ook echt leuk. Ik had redelijk hoge verwachtingen en we waren zeer enthousiast om te gaan. Maar de reis heel alles overtreft, het was echt een geweldige ervaring. Het leukste vond ik dat we echt privé rondleidingen kregen van mensen die in of met de telescopen werkte, dit was echt veel beter dan bijvoorbeeld met een gids die een verhaal uit zijn hoofd heeft geleerd en verder niks weet. Nee dat was niet zo ze konden ook echt je vragen beantwoorden en naar je luisteren. De avond meelopen bij de Isaac Newton telescoop was ook heel interessant, hier zag je echt wat er gedaan werd en wat ze onderzoeken. Ik had al interesse in een studie in sterrenkunde, maar na deze reis weet ik dat mijn keuze definitief is. Ik ben sowieso van plan om over een aantal jaar terug te gaan wanneer de nieuwe telescopen gebouwd zijn!

terug naar nieuws