Logo Erfgooiers

CanSat competitie 2019

CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. Een bijzonder project waarin scholieren de kans krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.

Hierbij een verslag van 5 van onze leerlingen die hebben deelgenomen:

Wij zijn Jochem, Thomas, Sem, Marco en Robin en zitten momenteel in 5 vwo. In plaats van het maken van profielwerkstuk hebben we ervoor gekozen mee te doen aan de CanSat competitie. Dit is een Nederlandse competitie voor leerlingen uit de bovenbouw van havo of vwo, die wordt begeleid door TU Delft en European Space Education Resource Office. De leerlingen vormen voor deze wedstrijd teams en bedenken een missie. Zo is de missie van ons het meten van infrarood-, uv-straling, luchtdruk, temperatuur en lichtsterkte op hoogtes van ongeveer 1800 meter tot aan grondniveau.

Na het maken van een onderzoeksvoorstel hebben we een satelliet gebouwd ter grootte van een frisdrankblikje met een parachute (de CanSat) en die getest. Na aanleiding van deze test op een landelijke testdag zijn er 10 teams uitgekozen om hun CanSat, met daarin de meetapparatuur, daadwerkelijk te lanceren. Het beste team van deze dag gaat door naar de Europese competitie.

Helaas zijn wij niet ingeloot voor deze tweede lancering maar we hebben ons daardoor niet uit het veld laten slaan. We zijn doorgegaan met het programmeren en solderen van de meet-apparatuur in de CanSat en hebben kunnen regelen dat de satelliet binnenkort door een parachutist mee wordt genomen tijdens zijn sprong, waardoor we de metingen toch kunnen doen. De meetresultaten zullen we verwerken in een eindverslag.

Vanuit de CanSat competitie hebben we de basismaterialen gekregen maar de meeste onderdelen moesten we zelf regelen. Onderdeel van deze competitie is namelijk dat er veel verschillende vaardigheden aan bod komen en het werven van sponsoren is daar één van, net zoals bijvoorbeeld het kunnen verwerken van meetgegevens, solderen, plannen, in teamverband kunnen werken en PR kunnen verzorgen.

Momenteel zijn we bezig met het leggen van de laatste hand aan het solderen van de meetapparatuur in de CanSat zodat we onze bijzondere lancering kunnen doen. We waren niet zover gekomen zonder hulp van onze docenten dhr te Winkel en dhr Sikma en zonder onze sponsoren Koetze (beveilingingstechniek), Active Group (ICT en Audiovisueel b.v), Sky Dive Hilversum (parachutistencentrum), rapidcenter (3D-printen) en Thales (electronica).

Wil jij op de hoogte blijven van ons project?
Volg ons dat op instagram via @spaceoddity_cansat

terug naar nieuws