Logo Erfgooiers

Studiereis La Palma – sterrenkunde

Van 9 tot en met 16 april verblijft een groep leerlingen van het Erfgooiers College in La Palma voor een studiereis in het teken van sterrenkunde, een NNV-reis (Nederlandse Natuurkunde Vereniging).

De berg op, van onder de wolken naar boven de wolken

Erg bijzonder is dat de Isaac Newton Telescoop die de groep heeft bezocht, betrokken was bij het sterrenkundenieuws van deze week: de 1e foto van (de rand van) een zwart gat!

https://nos.nl/artikel/2279846-eerste-foto-van-zwart-gat-vergelijkbaar-met-columbus-of-maanlanding.html.

Bekijk ook het filmpje op www.nu.nl over dit onderwerp, het is de moeite waard!

Bij de Isaac Newton Telescoop

De Isaac Newton Telescoop heeft  aan de wieg van dit onderzoek gestaan. Het gaat om de binnenste rand van de accretieschijf (materiaal als gas en stof wat naar het zwarte gat spiraliseert) vlak voordat het over de waarnemingshorizon gaat en er niet meer uit kan komen. Die mensen van de INT hadden eerder onderzoek gedaan naar de jets die uitgestoten worden en daar het onderste begin van onderzocht. Opwinding aldaar dus!

Uitzicht vanaf de Zweedse zonnetelescoop
Geen vakantie, gewoon zelf de afwas doen!

Maar wel na een lekker, zelf gemaakt, ontbijt
Er ligt nog steeds ijs en sneeuw

Letterlijk meekijken over de schouder van de astronomen


Bij de Telescopio Nazionale Galileo (Italiaans natuurlijk). De DOT (Dutch Open Telescope). Bij de avondwaarnemingen bij de Isaac Newton Telescope: het vullen van de detector met vloeibaar stikstof (-200 graden Celsius). En de prachtige zonsondergang boven op de berg waar al de telescopen staan. Het is er vreselijk koud met nog een flinke wind erbij (beetje afzien wel). Die wind is gunstig voor de waarnemingen met de telescopen omdat die de warme lucht (opgewarmt door de grond) wegblaast.

Voor de GranTeCan, de grootste telescoop van het observatorium (10 meter doorsnede)
De drakenbloesem is uniek voor dit eiland
Uitzichtpunt bovenop de Roque de Los Muchachos (waar ook alle telescopen staan)

Maandag is de groep naar het zuiden vertrokken. Eerst naar de vulkanen. Er waren veel wolken en lichte regen. Daarna een flinke wandeling bergafwaarts naar de kust waar de zoutpannen zijn. Van zeewater laat men het water verdampen en houdt dan het zout over.

De golven rollen onder de rotsen door en spuiten dan uit een opening omhoog. Spectaculair en geeft soms een nat pak!
En… de slotmaaltijd!
terug naar nieuws