Logo Erfgooiers

Op weg naar het Lagerhuis

Op vrijdag 8 februari heeft het debatteam meegedaan aan de voorronde van Op weg naar het Lagerhuis van BNN VARA in het raadhuis van de gemeente Haarlemmermeer in Hoofddorp. Op weg naar het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen er zo’n 200 scholen uit heel Nederland mee. Elke provincie heeft zijn eigen voorronde(s). Zo wordt er toegewerkt naar de tv-finale op NPO 2.

In tegenstelling tot het NK, waar slechts 4 leerlingen daadwerkelijk mochten debatteren, konden nu alle leerlingen van het debatteam laten zien wat ze in huis hadden. Op weg naar het Lagerhuis is ook veel informeler dan het NK, waardoor het erg toegankelijk is voor alle leerlingen. Bij Op weg naar het Lagerhuis debatteer je namelijk 10 tegen 10. In drie wedstrijdrondes komen elke keer drie verschillende vormen van debat langs. Zo is er een V-rede, een vaste rollen debat, een 1-op-1 debat en een 360-graden debat. De V-rede is een speech van 1 leerling van maximaal 150 seconden. De leerling krijgt met de V-rede de kans om zijn/haar visie te geven op de toekomst. Het vaste rollen debat is een debat over een stelling waarbij een teams als voor- en tegenstanders worden aangewezen. In het 1-op-1 debat debatteren twee leerlingen uit verschillende teams met elkaar over een stelling. In het 360-graden debat ben je als team de ene keer voor en de andere keer tegen de stelling op basis van een zoemer die afgaat. Dat betekent dus snel kunnen schakelen!

Voorbereiding op deze debatten gebeurde aan de hand van zeven landelijke stellingen en drie provinciale stellingen van Noord-Holland. Uiteindelijk is er gedebatteerd over de volgende stellingen:

  • De wolf is een aanwinst voor de Nederlandse natuur.
  • De provincie Noord-Holland moet natuur opofferen om meer huizenbouw mogelijk te maken.
  • Nederland moet gratis openbaar vervoer invoeren.
  • De verkoop van lachgas aan minderjarigen moet verboden worden.
  • De druk op jongeren om te presteren is te hoog.
  • Er moet een wettelijke plicht komen die scholieren twee keer per dag een half uur laat sporten en bewegen.
  • Er moet in Nederland een vaccinatieplicht komen.
  • Scholieren die ondernemer zijn moeten een vak kunnen laten vallen.

De debaters werden onder andere beoordeeld op argumentatie, humor, geloofwaardigheid en het belichten van verschillende invalshoeken. Leuk was ook dat oud-leerling Pieter van der Werff deze dag het debatteam kwam ondersteunen, en ook samen met mevrouw Van Leest de rol als gespreksleider op zich heeft genomen. Uiteindelijk zijn we in onze poule derde geworden, wat een mooie prestatie is, maar helaas niet genoeg voor een plek in de finale van de voorronde. Een leuke, leerzame dag. Op weg naar volgend jaar!

 

 

 

terug naar nieuws