Logo Erfgooiers

Finale NK Debatteren

Net als vorig jaar heeft het debatteam van het Erfgooiers College zich geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. Op zaterdag 26 januari om 9.15 uur moesten wij bij de Universiteit Utrecht zijn, locatie De Uithof, voor de finale van het NK Debatteren. Van de 110 deelnemende scholen in drie voorrondes zijn 32 scholen die in de finale staan. De afgelopen weken stonden in het teken van voorbereiding. Leuk was dat oud-leerlingen (en zelf debaters) Pieter van der Werff en Thijs van As hebben hierbij geholpen.

Extra knap dat het debatteam in de finale staat, want het Erfgooiers College heeft dit jaar een heel nieuw team dat het Erfgooiers College vertegenwoordigt tijdens deze finale, bestaande uit: Josephie Klein, Merel Wiesenekker, Timmo Brandt Corstius en Harm Dommerholt. De rest van het debatteam onder leiding van mevrouw Driesprong en mevrouw Van Leest waren mee voor support.

De dag startte met het aanmelden, een groepsfoto maken en nog even voorbereiden. Om 10 uur was de opening waarin de regels en het programma van de finale werden uitgelegd. Om 10.40 was dan het eerste debat met de stelling ‘Seksuele voorlichting leidt tot economische groei’. Een moeilijke stelling, helemaal als je tegen bent. Het Willibrord Gymnasium was onze ‘tegenstander’ (zij waren de voorstanders bij deze stelling). Daarna tijd voor lunch en mentaal voorbereiden op de improvisatiestelling.

Om 12.50 was het tijd voor het tweede debat, de eerste improvisatiestelling. Met maar twintig minuten voorbereidingstijd is dat toch best spannend. De stelling luidde ‘Foodtrucks dichtbij scholen moeten verboden worden’. Het Erfgooiers was deze keer propositie (voorstanders). Het Vossius Gymnasium was de oppositie (tegenstanders). 

Om 14.20 was de derde debatronde met de stelling ‘In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn’. Het Erfgooiers College was voor, het Haarlemmermeer Lyceum Dalton tegen. Na een kleine pauze het laatste debat van vandaag. Het laatste debat was de tweede improvisatiestelling: ‘Het moet verboden worden voor docenten en leerkrachten om te staken’. Het Erfgooiers was deze keer tegen, het SG Johan van Oldenbarneveldt, de uiteindelijke winnaar, voor. Wat een fantastisch debat. De partijen waren gewaagd aan elkaar.

We moesten er een beetje inkomen, maar met name de twee laatste debatrondes heeft ons jonge team laten zien wat ze waard zijn, en dat tegen o.a. de winnaar van deze dag! Zoals de slogan van de Debatunie ook luidt: Beter een goed debat verliezen dan een slecht debat winnen. We hebben veel van deze dag geleerd en we gaan vol goede moed werken aan onze deelname aan de voorronde van het Lagerhuis op 8 februari.

terug naar nieuws