Logo Erfgooiers

Heel Erfgooiers bakt

Klas 2 heeft op 24 en 31 januari tijdens de www.module Servus aus Österreich een Sachertorte gebakken.

In vier groepjes van 5 gingen de leerlingen aan de slag.

De eerste les stond in het teken van het maken van het beslag waarna de taarten afgebakken werden door de docent, mevrouw Heinrich.

          

Deze www.module leert de leerlingen meer over Oostenrijk. Wist u bijvoorbeeld dat er in Europa meer mensen Duits dan Engels spreken? Duits wordt dus ook in Oostenrijk gesproken. De meesten zullen Oostenrijk alleen kennen van de vakantie en dan vooral van de wintersport. Maar omdat Oostenrijk veel meer te bieden heeft, leren de leerlingen het land in deze module van alle kanten kennen. Ze leren iets over de geschiedenis, de prachtige natuur met die hoge bergen, de schitterende, coole hoofdstad Wien. Typische uitdrukkingen, de populairste gerechten, de “weltberühmte” Kaiserin Sissi, die al ging trouwen toen ze pas 16 jaar jong was komt zeker ook voorbij (inderdaad die van de films op televisie rond de kerstdagen). En er wordt dus de meest beroemde taart van Wenen bakken: “Die Sachertorte”.

   

Vandaag, les 2 en uiteraard nadat de taarten een weekje in de vriezer hebben gestaan, werden de taarten verder afgemaakt. Een deskundige jury heeft beoordeeld welke taart het lekkerst is.

Het groepje dat zich ‘meesterbakker’ mag noemen is het groepje van Tess, Floor en Maria-Susanna:

En voor degene die zelf thuis ook aan de slag willen, volgt hieronder het recept:

Ingrediënten:
• 7 eieren
• 150 gr. zachte boter
• 125 gr. poedersuiker
• 200 gr. donkere chocolade
• 1 pakje vanillesuiker
• 125 gr. kristalsuiker
• 150 – 200 gr. abrikozenjam
• snufje zout
• 150 gr. meel
• boter en meel voor de bakvorm
• rum naar wens
• Glazuur
• 200 gr. donkere chocolade
• 250 gr. suiker
• 150-170 ml water

Bereidingswijze:
Breek de chocola in stukjes en splits de eieren. Smeer de bodem en de zijkanten van
een springvorm (diameter ca. 22 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten met een snufje zout en de kristalsuiker stijf. Smelt de chocola au bain marie. Roer vervolgens de boter, de poeder- en vanillesuiker door de chocola totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg één voor één al roerend de eidooiers toe. Spatel er de stijfgeklopte eiwitten door. Roer de bloem door dit mengsel en stort het in de springvorm. Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar.
Laat de taart iets afkoelen en snijd de randen los van de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de taart verder afkoelen. Snijd de taart met behulp van een groot mes horizontaal doormidden en besmeer de onderste helft met abrikozenjam (eventueel gemengd met een beetje rum naar smaak). Leg daarna de bovenste helft er weer op.

Voor het glazuur breek je de chocolade in kleine stukjes. Laat de poedersuiker en het water een paar minuten op hoog vuur koken. Haal het van het vuur en laat het tot lippenwarmte afkoelen (te heet glazuur wordt dof, te koud glazuur wordt te dik). Voeg de chocolade toe en laat het smelten. Schep het glazuur, zodra het mengsel smeerbaar is geworden, op het midden van de taart. Verspreid het glazuur tot slot met een mes of spatel over de taart.
Serveertip
Versier de taart met gepelde ongezouten walnoten die in het nog vochtige glazuur worden gedrukt.

Eet smakelijk! Mahlzeit

terug naar nieuws