Logo Erfgooiers

Excursie Artis en Tropenmuseum met 1P en 2P

Op 18 januari jl. vond er een excursie naar zowel het Tropenmuseum als naar Artis plaats. 

De leerlingen van klas 1P zijn in periode 2 bezig met een gamma-onderzoek naar cultuur in strips. Momenteel zijn in het Tropenmuseum twee tentoonstellingen die de leerlingen goede achtergrondinformatie voor het onderzoek geven. Ook gingen de leerlingen zelf aan de slag tijdens een workshop striptekenen op z’n Japans.

       

De leerlingen van klas 2P zijn in deze periode bezig met bèta- onderzoek. Een goed experiment ontwerpen en dat vervolgens uitvoeren is een van de zaken waar we in dit blok naar kijken. Ook is er extra aandacht voor het goed evalueren van en reflecteren op het onderzoek. Om de leerlingen onderzoek in de praktijk te laten zien, hebben we Artis bezocht. Niet zozeer om naar de dieren te kijken, maar meer om ons bezig te houden met de wetenschap achter de natuur en een dierentuin. We gaan van het grootste organisatieniveau in de natuur (zonnestelsels) naar een van de kleinste, namelijk eencelligen. Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open, maar ook als je de aarde verlaat is er genoeg te ontdekken en te verwonderen. 

  

De leerlingen begonnen met een workshop in het Planetarium over zonnestelsels en daarna volgde een tweede workshop in Microbia. Hier gaat het over onderzoek naar microscopisch kleine organismen, de bacteriën en de schimmels. In de lessen hebben we ons daarop voorbereid. Zo weten we door middel van eigen onderzoek waar veel bacteriën en schimmels zijn, hebben we bacteriën gebruikt voor onze eigengemaakte yoghurt en hebben we gekeken naar ziekmakende bacteriën.

Kortom, een leerzame én erg leuke dag!

terug naar nieuws