Logo Erfgooiers

Komt u ook naar de presentatieavond over de studiereis Tanzania op 18 december a.s. voor het goede doel?

“Door deze studiereis zijn foto’s van Afrika geen plaatjes meer”

Een verslag van de studiereis naar Tanzania van het Erfgooiers College

Door Sanne Bakker, deelneemster eerste studiereis naar Tanzania in 2017

Op 13 oktober was het zover: twaalf leerlingen van het Erfgooiers College zwaaiden op Schiphol hun ouders gedag en begonnen hun bijzondere belevenis in Tanzania, een studiereis naar dit Afrikaanse land. “Deze reis heeft mijn ogen geopend”, aldus Renske Eggink (4 vwo). “Voordat ik het vliegtuig instapte wist ik niet wat ik moest verwachten”, vertelt Bente Schram (5 vwo). “Ik kende Afrika van typische plaatjes op internet, maar een echt gevoel zat daar nog niet achter.”

Een eenheid

De leerlingen gingen natuurlijk niet alleen het avontuur tegemoet. Twee docenten van het Erfgooiers College vergezelden de leerlingen. “Ik weet zeker dat de leerlingen hebben genoten”, merkt Rick Boers, één van de enthousiaste docenten, op. “Dit merkte ik heel duidelijk aan de sfeer. Die was erg positief en de groep werd al snel een eenheid. Ook werden er goede vragen gesteld en toonde iedereen op zijn eigen manier belangstelling voor de lokale mensen, gewoonten en gebruiken.” Dit wordt bevestigd door de leerlingen. “Al snel voelde ik me op mijn gemak”, verhaalt Bente. “Ik heb weinig van thuis gemist. Ik denk dat dit kwam door alle nieuwe indrukken.” Ook Mauri Nijk (5 vwo) staat er zo in: “Ik voelde me fijn binnen de groep, kon mezelf zijn en had contact met mijn familie, dus ik heb niet veel gemist deze reis.”

Stichting Support School Fees

Naast de docenten, reisden de leerlingen mee met de stichting Support School Fees. Veel Tanzaniaanse kinderen kunnen door armoede niet naar school. Door voor deze kinderen het schoolgeld te betalen, krijgen zij een kans zich te ontwikkelen. Support School Fees ondersteunt momenteel 30 kinderen in Mwanza, waar de leerlingen van het Erfgooiers College tien dagen verbleven. De Nederlandse leerlingen zullen zich inzetten voor de stichting. “We gaan bijvoorbeeld geldpotjes bij verenigingen zetten, taarten verkopen en geld ophalen met de jaarlijkse actiedag op school”, vertelt Renske. De leerlingen organiseren daarnaast een kledingmarkt, waar ze ingezamelde kleding zullen verkopen voor Support School Fees.

Indrukwekkende ervaringen

De leerlingen hebben veel gedaan en gezien, maar toch sprong er een aantal activiteiten uit. Vooral de safari en het bezoeken van scholen waren erg memorabel. “De schoolkinderen waren zo blij om ons te zien”, zegt Renske met een lach. Lotte Kirchhoff (5 vwo) vertelt over hun bezoek aan de organisatie Wotesawa. “De organisatie heeft een opvang voor kinderen en jongeren, die hard moesten werken om geld voor hun families te verdienen. Ze werden helaas vaak mishandeld of misbruikt. Het was echt heel indrukwekkend.”

Het avontuur heeft een blijvende indruk achtergelaten. Het is alle leerlingen vooral bijgebleven hoe anders het leven in Tanzania is vergeleken met Nederland. Dit geldt zowel voor kleine dingen als het eten, als hoe er wordt omgegaan met bijvoorbeeld religie, het onderwijs en de denkwijze van mensen. “Ik ben ook veel meer na gaan denken over hoe heftig het leven voor de mensen in Tanzania is”, merkt Isa op. “Het was soms erg ontroerend”, completeert Mauri. “De mensen zijn zo blij met wat ze hebben, ook al hebben ze helemaal niet veel.”

Deze reis smaakt zeker naar meer. Meerdere leerlingen zouden nog wel eens terug willen gaan. “Ik zou die reis dan combineren met andere delen van het land, want ik heb nu een klein stukje gezien”, zegt Isa.

“Zoals ik eerder al zei, kende ik Afrika eerst alleen van de foto’s”, vertelt Bente. “Nu ik echt in Tanzania ben geweest zijn dit niet zomaar plaatjes. Er zitten veel herinneringen en gevoelens achter. En daarbij: ik heb zo veel meer gezien dan wat er op die paar foto’s staat.”

Presentatieavond

Op 18 december a.s. presenteren de leerlingen hun avonturen tijdens een presentatieavond op het Erfgooiers College. Inloop vanaf 19.15 uur. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Graag van tevoren even aanmelden door een mail te sturen naar r.boers@erfgooierscollege.nl. De entree bedraagt deze avond 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor minderjarigen. De opbrengst van de avond gaat volledig naar de stichting Support School Fees.

terug naar nieuws