Logo Erfgooiers

5 vwo uitwisseling Duitsland

Op 4 december vertrokken om 7:30 uur vertrokken 7 leerlingen Duits uit 5VWO, meneer Mudde, meneer Kühne en mevrouw Brands naar Duitsland. Na een 3-uur-durende autorit stonden we voor de deuren van het Inda-Gymnasium in Aachen. Op dit Gymnasium troffen we de Duitse leerlingen waarmee we sinds 4VWO mee schrijven. Wij mailen hen in het Duits, zij mailen ons in het Nederlands terug.

We begonnen onze dag in Duitsland met het volgen van twee lessen. Iedereen ging met haar mailvriendin mee en belandde in bijvoorbeeld een wiskunde-, Nederlands- of scheikundeles. We merkten op dat het op het Inda-Gymnasium net even anders gaat dan op onze school. Bijvoorbeeld: de helft van de cijfers van de Duitse leerlingen is gebaseerd op hoe goed ze meedoen in de les. Waar op onze school bijna de hele klas wegduikt als er een vraag wordt gesteld, schieten daar minstens vijf vingers de lucht in om het juiste antwoord te geven. Ze krijgen daar tenslotte punten voor.

Toen was het lunchtijd. We lunchten met z’n allen (ook met onze mailvriendinnen) in de Mensa; de kantine. Na een warm bord pasta zeiden we de school, maar nog niet de Duitse leerlingen, gedag en reden we naar de Dom van Aachen. In deze dom ligt Karel de Grote begraven. We zijn naar binnen gegaan; het was erg indrukwekkend. De dom is heel groots van binnen en de wanden zijn versierd met schilderijen van mozaïek. Het dom-bezoekje werd verruilt door een rondleiding door het Rathaus (raadhuis) van Aachen. Hierna gingen we de kerstmarkt op, samen met onze Duitse vriendinnen. Het begon al een beetje donker te worden en de kerstsfeer werd daardoor nog beter, vanwege alle kerstlampjes. We hebben gegeten op de markt. De een had Flammkuchen en de ander een grote Bretzel. Sommigen hebben kerstcadeautjes, waaronder typisch Duitse Lebkuchen, voor familie gekocht. We vonden het jammer om weg te gaan; 2 uur was eigenlijk te kort.

De terugreis was lang, maar gelukkig hadden we geen file (zoals op de heenweg wel het geval was). Ook in de auto hadden we het nog erg gezellig.
Al met al was het een geslaagde dag. Er heerste een gezellige (kerst)sfeer en velen van ons voelden een klik met het meisje waarmee ze schrijven. We hopen de Duitse leerlingen nog eens te zien. Misschien wel hier in Nederland…

terug naar nieuws