Logo Erfgooiers

Tanzania – een verslag van de studiereis – dagelijkse update

Van 13 tot en met 24 oktober zullen 12 leerlingen onder begeleiding van 2 docenten en mensen van de stichting Support School Fees naar Tanzania afreizen. Deze studiereis wordt georganiseerd om leerlingen niet alleen een geweldige, zinvolle tijd te geven, maar ook om bij te dragen aan het werk van de stichting: Tanzaniaanse kinderen uit financieel minder daadkrachtige gezinnen naar school te laten gaan.

De reizigers zijn in grote lijnen te volgen via onze website, Facebook en social media, maar ook op hun eigen Facebook-pagina (Erfgooiers Tanzania) en Instagram (erfgooiers_tanzania). 

Weekend 13 – 14 oktober – vertrek

Twaalf leerlingen bovenbouw mavo, havo en vwo en twee docenten vertrekken voor een studiereis naar Tanzania. De leerlingen hebben er zin in maar vinden het ook wel spannend, net als de ouders trouwens.

De reis is lang maar verloopt heel voorspoedig. Lange rijen op Schiphol zorgen ervoor dat je niet lang bij de gate hoeft te wachten. In Istanbul eten we iets op de food court en lopen we een half uurtje vertraging op. Dit verkort echter de wachttijd in Dar es Salaam waar we tegen drie uur ‘s nachts International Airport uitlopen om vervolgens in de rij te gaan staan bij Domestic Airport om in te checken voor de laatste vlucht naar Mwanza. Dit is een hele happening: eerst willen ze alle paspoorten tegelijk, dan toch weer per twee en uiteindelijk per subgroep. De bagage moet per groep op zo’n fantastische ouderwetse weegschaal dus we bouwen een creatieve toren van 7 koffers en herhalen dat kunststukje nog een keer voor de tweede groep.

  

Tijdens de vlucht zien we de zon opkomen, prachtig! Dodelijk vermoeid komen we aan en staat Baraka (onze lokale gids) ons op te wachten. Iedereen, behalve meneer Boers want die slaapt gewoon overal, is nu echt te moe om nog iets te doen. Echter, voor we mogen rusten worden we naar een lokale sportschool gebracht waar we les krijgen van twee zeer enthousiaste instructeurs. Zwaar bezweet kunnen we eindelijk douchen en relaxen.

 

Net voor het avondeten komt er iemand van een lokale organisatie vertellen hoe ze zich inzetten voor huishoudelijke hulpen. De, vooral, meiden werken lange uren, worden vaak misbruikt en krijgen slecht, of zelfs niet, betaald. De organisatie heeft een opvanghuis en geeft trainingen aan allerlei groepen om te zorgen dat de arbeidsomstandigheden van de meiden beter worden en misbruik wordt gemeld. Ze geven ook voorlichting om mensen te laten beseffen dat je dochter naar de stad sturen veel risico met zich meebrengt en geven steun om de meisjes tot hun 14e naar school te laten gaan. 

 

 

terug naar nieuws