Logo Erfgooiers

Malta – verslag van de studiereis

Reisverslag Studiereis Malta

Eind september ondernam het Erfgooiers College voor de allereerste keer een studiereis naar het eiland Malta. Een klein eiland in de Middellandse Zee waar diverse sportieve, culturele en vakinhoudelijke activiteiten werden ondernomen.

   

Na de reisdag van maandag stonden op dinsdag t/m donderdag overdag duikactiviteiten op het programma. Op 3 verschillende niveaus waren leerlingen bezig met het volgen van een duikcursus. De eerste groep was de zogenaamde ‘Experience’ groep. Deze groep maakte kennis met duiken door onder professioneel toezicht de basisprincipes van de duiksport te leren. De tweede groep volgde een gecertificeerde cursus en ging voor het Padi brevet. Hiervoor diende zowel thuis als ter plekke gestudeerd te worden en werden diverse duikvaardigheden aangeleerd. De derde groep was al in bezit van een Padi en volgde een ‘Advanced’ cursus. Deze leerlingen leerden zeer specifieke vaardigheden aan en bestudeerden onder water de symbiose van het diverse onderwater-leven.

  

Door de duikschool DiveShack werd zeer professioneel lesgegeven in het Engels. Er werden ter plekke toetsen gemaakt, er werden vaktermen (en gebaren) aangeleerd en de taalvaardigheid ging enorm vooruit. Tussen de duiksessies door was er tijd om de imposante kustlijn en kliffen van Malta te verkennen.

  

Het avondprogramma werd ingevuld door onder andere een interactieve presentatie door de voorzitter van de Astronomical Society van Malta. De sterrenkijk-excursie kon door het slechte weer helaas niet doorgaan. Ook is er een pub-quiz gehouden. In competitievorm moesten leerlingen vragen beantwoorden op het gebied van Muziek, Sport, Biologie, Economie, Godsdienst, Geschiedenis, etc, maar ook vragen over Malta en Duiken.

De laatste dag vonden in groepsverband vakinhoudelijke excursies plaats:

  • De groep leerlingen met M&O/Bedrijfseconomie bezocht de Nederlandse ambassade. Met de ambassadeur vond een gesprek plaats over diplomatieke verhoudingen, economische kenmerken van Malta, handelsrelaties, maar ook over de vluchtelingencrisis. Daarna werd het Amerikaanse bedrijf Methode Electronics bezocht. Dit bedrijf maakt tal van elektronische componenten voor o.a. de auto-industrie. Over de verschillende aspecten van de internationale onderneming werd gesproken en er vond een rondleiding door de fabriek plaats.
     
  • De BSM-groep bezocht de National Sports School, een middelbare school waar een zeer uitgebreid sportprogramma wordt uitgevoerd. Lessen werden daar (in het Maltees en Engels) bijgewoond. Helaas kon door het weer het suppen en mountainbiken niet doorgaan, waardoor gelukkig de duikschool bereid bleek nog een duiksessie te verzorgen.
  • De Biologie-groep ging naar het AquaBio Tech. Dit bedrijf houdt zich bezig met Aquaculture, het kweken van vissen voor consumptie. Daarna werden de Salina Salt pans bezocht. Een gebied met een vogelreservaat waar onder begeleiding van een ornitholoog vogels werden gespot.
  • De leerlingen met Scheikunde en Natuurkunde gingen naar een drinkwaterfabriek waar via een bijzondere techniek op dit droge eiland drinkwater wordt gewonnen via de Reverse Osmosis techniek. Bij de Salina Salt pans gingen beide groepen natuurkundige en scheikundige experimenten uitvoeren. De scheikundigen deden o.a. wateronderzoek en de natuurkundigen onderzochten o.a. de geluidssnelheid en zwaartekracht.

De volledige groep trof elkaar weer in Valletta. In deze prachtige historische stad vonden tal van activiteiten plaats in het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa. Terug in het hotel vond de feestelijke afsluiting plaats met de uitreiking van alle duik-certificaten.

 

En omdat RyanAir niet meer staakte, konden we zaterdagochtend heel vroeg na een schitterende week weer veilig terug naar Nederland!

terug naar nieuws