Logo Erfgooiers

Excursie 3V Airborne

Op maandag 9 april vertrok om half 9 een bus vol leerlingen uit 3 vwo naar Oosterbeek. Bij Oosterbeek vond in september 1944 de tragisch verlopen Slag om Arnhem plaats. Doel van deze militaire operatie was het veroveren van de bruggen over de Rijn en de Waal door parachutisten. Helaas bleek het Duitse verzet, flink gesteund met Nederlandse SS-ers, te groot en mislukte de aanval.

Tot op de dag van vandaag komen er jaarlijks vele Britten en ook Polen naar Oosterbeek om te herdenken wat er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. De bevolking van Oosterbeek ontvangt deze mensen altijd zeer gastvrij en zorgt ook jaarlijks nog voor indrukwekkende herdenkingsdiensten op en om de begraafplaats van deze jonge helden. Op deze begraafplaats kregen de leerlingen een rondleiding, waarbij over diverse gestorven mannen op de begraafplaats een indrukwekkend verhaal werd verteld.

Het andere deel van het programma was in het Airborne museum. Dit museum was onderdeel van de Slag om Arnhem, want het was het hoofdkwartier van de Engelsen en hier werd tot het laatste moment hard gevochten. In het museum deden de leerlingen onderzoek naar het verhaal van een vriendschap tussen twee mannen, waarover aan de hand van bronnen in het museum werd verteld.

 

terug naar nieuws