Logo Erfgooiers

Leerlingen laten stem horen

Alleen de leerlingen van 18 jaar en ouder kunnen bij de Gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen. Gelukkig is een voor de leerlingen die nog geen 18 jaar zijn een alternatief: zij kunnen meedoen aan de Scholierenverkiezingen.


De stem van de leerlingen klinkt door in de schooluitslag en maakt ook onderdeel uit van een landelijke uitslag die vaak het journaal haalt. Een belangrijk signaal en als het goed het begin van een goede gewoonte om actief mee te doen met verkiezingen.

Op dinsdag 20 maart hebben alle derde klassen en hoger hun stem kunnen uitbrengen. Een groep leerlingen vormde de kiescommissie. Uiteindelijk hebben 431 leerlingen hun stem uitgebracht. Verreweg de grootste partij werd de VVD met 133 stemmen. Vervolgens namen het CDA en de D66 een tweede (59) en derde plaats (50) in. Dan op aflopende volgorde van grootte: CU (43), PvdA (30), GL (28), HE (24), DB (23), LH (17) en SGP (4).

Speciaal voor de derde klassen (die voor het eerst meedoen) zijn er gastlessen van Gemeenteraadsleden en voorbereidingslessen geweest.

terug naar nieuws