Logo Erfgooiers

Erfgooiers College bij beste 24 debatscholen van Nederland

Zaterdag 20 januari was een spannende dag voor enkele leerlingen van het Erfgooiers College in Huizen. De afgelopen weken heeft het debatteam van het Erfgooiers College zich voorbereid op het NK Debatteren voor Scholieren. Na een goede voorronde in november wist het team door te dringen tot de grote finale op zaterdag 20 januari in Utrecht.

Van de 120 scholen uit de drie voorrondes debatteerden zaterdag 32 scholen om de titel ‘landelijk debatkampioen’. Zo’n 400 leerlingen havo/vwo uit het hele land verzamelden zich om 9:15 uur in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. Het team van het Erfgooiers College bestond uit: Julia Baas, Mohamed Ayaou, Pieter van der Werff en Dagmar Doorn. Timmo Brandt Corstius was reserve, Vivian Kooij en Julia Bekman waren leerlingjurylid en Thijs van As was morele steun. Wel hebben al deze leerlingen actief geholpen met de voorbereidingen onder leiding van mevrouw Van Leest.

Alle teams deden mee aan 4 debatrondes: 2 voorbereide stellingen en 2 improvisatiestellingen. Pas vlak van tevoren hoorden de teams welke stelling centraal stond tijdens het debat en of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. De scholieren zijn over de volgende stellingen het debat aangaan:
– Rijke landen zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van water in arme landen
– Artiesten die vrouwonvriendelijke uitspraken doen moeten worden geboycot*
– Het is goed dat er octrooien op medicijnen zijn
– Studentenverenigingen moeten worden verboden*
* improvisatiestelling

Rond 17:30 zou duidelijk worden welke twee scholen het slotdebat mochten doen over de stelling ‘Er moet een robotaccijns worden ingevoerd’. Helaas haalde het team van het Erfgooiers College de finale niet, maar met een 24ste plaats kunnen zij trots zijn op zichzelf, want het niveau was hoog. Van de jury kreeg het team te horen dat zij met drie nieuwkomers in het team uitstekend hebben gedebatteerd. De jury kon dat niet aan de kwaliteit van het debat aflezen en ze waren dan ook erg verbaasd te horen dat alleen Dagmar ervaring had met het NK Debatteren. Positief was de jury ook over de presentatie van het team, en daarom zijn meerdere debatten ook op dit punt gewonnen. Dagmar behaalde individueel een 84ste plek en Pieter een 94ste. Resultaten om trots op te zijn!

terug naar nieuws