Logo Erfgooiers

Rozemarijn Kool winnares Vecon Sollicitatieproject

Onlangs hebben zo’n 85 leerlingen uit havo 4 van het Erfgooiers College deelgenomen aan het Vecon Sollicitatieproject, een project waarin de leerlingen werken aan hun sollicitatievaardigheden. Rozemarijn Kool is verkozen tot de trotse winnares van het project. Ze maakte een uitstekende indruk in haar gesprek met Diane Visser, locatieleidster van PCBS De Parel.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het fictieve sollicitatiegesprek bij De Parel had Rozemarijn op school bij het vak Nederlands een cv en sollicitatiebrief opgesteld en deelgenomen aan een training sollicitatievaardigheden. Tijdens deze training kreeg ze verschillende tips. Rozemarijn vertelt: “In deze training werd benadrukt dat je tijdens het gesprek niet naar buiten moet gaan zitten kijken, want dan kom je ongeïnteresseerd over. Ook kreeg ik goede tips over het geven van een stevige handdruk en het hebben van de juiste houding. De tip dat ik geen kauwgom in mijn mond moest hebben tijdens het gesprek, was voor mij wel logisch”. Thuis bereidde Rozemarijn zich voor door antwoorden te noteren op een stencil met veel gestelde vragen, de website van De Parel te bekijken, na te denken over de functie en hier met haar ouders over te praten.

 

Het sollicitatiegesprek

Rozemarijn solliciteerde bij PCBS De Parel naar de functie van leerkracht. Dat ze niet zomaar langskwam voor een ‘zogenaamd sollicitatiegesprek’ werd al snel duidelijk. Diane Visser vertelt: “Rozemarijn had zich erg goed voorbereid. Ze was ruim op tijd aanwezig en haar brief zag er keurig uit. Het gesprek liep ook vlot”. Hoewel Rozemarijn het zelf goed vond gaan, had ze niet verwacht dat ze tot winnares van het project uitgeroepen zou worden. “Het lukte me tijdens het gesprek goed om te improviseren. Ik had de vraag over hoe mijn perfecte school eruit zou zien niet verwacht, maar kon toch een goed antwoord geven. Ik vertelde over kleine klassen, goede docenten en computerlokalen”.

 

Leeropbrengst

De leerlingen uit havo 4 van het Erfgooiers College krijgen van deelnemende organisaties een cijfer. Hoewel dit geen cijfer is dat officieel meetelt, zijn veel leerlingen toch erg benieuwd. De 9 die Rozemarijn met haar gesprek bij De Parel verdiende, was volgens Diane Visser “meer dan verdiend”.

Rozemarijn zelf is vooral blij met hetgeen ze heeft geleerd. Hoewel ze al eerder had gesolliciteerd, geeft ze aan nu zelfverzekerder een volgend gesprek in te gaan. Volgens de betrokken docenten is dit een prachtige opbrengst van een geslaagd project.

terug naar nieuws