Logo Erfgooiers

Studiereis Zuid Duitsland 

Op de vroege dinsdagochtend van 31 oktober vertrokken veertien leerlingen en twee docenten (Gerard de Vries en Paul Pera) per touringcar (veel ruimte dus)

richting Neurenberg.

Aangezien de Duitse autobanen tamelijk berucht zijn vanwege de files,

was het een enorme meevaller dat er vanwege een feestdag een vrachtauto-

verbod gold voor de snelwegen, dat schoot dus lekker op.

Zonder oponthoud arriveerden we dan ook in ons onderkomen in Neurenberg.

Na het avondeten deden we een verkenningstocht door de zgn. Altstadt en iedereen was het over eens dat het bijzonder sfeervol was.

Woensdag stond in het teken van het NSDAP (nazi) verleden, we bezochten het

Zeppelinveld waar Hitler zijn beruchte toespraken hield, en bekeken de nooit

afgebouwde maar evengoed gigantische NSDAP Congresshalle waar we ook

een overzichtstentoonstelling bezochten.

In de loop van de middag lieten we Neurenberg achter ons en vertrokken over de nog steeds rustige autobahn (tweede feestdag) naar München.

Voordat we ons intrek namen in hostel twee, stond een bezoek aan het vliegveld

van München op het programma, na uitvoerige controles belanden we in een vliegveld-bus en kregen we van een enthousiaste gids uitleg over de activiteiten op dit middelgrote vliegveld.

Ons bezoek aan het voormalige Olympische dorp, dat voor de avond op programma stond, ging niet door vanwege de al genoemde feestdagen, de verkenning van München centrum was echter een prima alternatief.

Donderdagochtend waren we al weer vroeg in touw om bij de opening van het

verkeersmuseum als eersten naar binnen te kunnen, wat een leuk museum, van

oude stoomtreinen tot moderne elektrische auto’s, voor iedereen was er wel wat boeiends te bekijken.

Daarna met een stadwandeling op zoek naar het jaren dertig verleden van de stad

met zelfs een bijna serieuze poging om het kantoor van Hitler te fotograferen, hetgeen door de portier niet op prijs werd gesteld (ligt erg gevoelig).

In de middag met de bus naar het beruchte concentratiekamp Dachau, waar we van een uitstekende gids een rondleiding kregen (in het Engels) iedereen was onder de indruk.

Bij de uitgang stond onze bus weer klaar voor het volgende traject, namelijk de tocht naar hostel nr. 3 in Stuttgart, dit verblijf lag op een heuvel bij de stad en we moesten een paar enorme trappen af om bij de binnenstad te komen wat vooral

bij de terugklim een flinke sportieve prestatie bleek te zijn.

Vrijdag was de dag van de terugreis, maar eerst op bezoek bij Mercedes en dat bleek een geweldige ervaring te zijn, een prachtige showroom met modellen om te watertanden, daarna de fabriek in en echt aan de lopende band staan met spetters van de lasrobots op je veiligheidsbril, eigenlijk jammer om naar huis te gaan.

Maar het feest was afgelopen, de Duitse feestdagen ook en daarom overvolle snelwegen met de onvermijdelijke files, tel daar nog bij op het mislukte Albert Speer Project van meneer Pera en je hebt een latertje, tegen elf uur weer op school.

terug naar nieuws